Remote Setup
Update 25/07-2020
Article in Danish :
Bånd / Antenner / Radio
Det første vil være at starte med at finde en passende lokation der kan dække behøvet for en remote station.
Find ud af hvilke bånd og antenner der skal benyttes, samt hvilken radio som egner sig bedst til opgaven.
Kan du rejse en gittermast ? Står der en mast eller egnet bygning i forvejen ? Har du lov af grundejeren eller myndigheden til opsætning?
Masterelæer / skifterelæer / Kiprelæer
For at gøre tingene simple, har jeg brugt en SSB-304N som masterelæ og ført en 1/2″ eller en 7/8″ Heliax ned som coax feeder de der 30-40m der nu er ned til radioen.
I bedste fald kan man undvære LNA masteforstærker under antennerne på 4-6 og 2m. Hvis man bruger 7/8″ kan man også undvære LNA på 70cm vil jeg mene, men den er nu rar at have alligevel.
Jeg har valgt at montere en lille simpel eltavle fra det lokale byggemarked, med egen HPFI og nogle automatsikringer så jeg har et par grupper at gøre godt med, plus jeg så ikke får afbrudt ovre i maskinhuset hvor vi får strømmen fra.
Til at tænde for PA trinnet, har jeg brugt et 16A kiprelæ til tavlemontering.
Dette relæ styres med en 12v spænding fra et af de simple webrelæer.
Webrelæer
For nemheds skyld, har jeg valgt at bruge nogle 4 / 8 eller 16 kanals relæer som kan styres via en app på pc eller telefon.
Man kan sagtens bruge almindelige Sonoff 1,4 eller 8 kanals relæer, som kan skifte via en wifi forbindelse og en app på telefonen.
Sådan et bruges der for eksempel til at afbryde 5P22U beacon’et.
Ellers har jeg brugt webbrelæer fra E-Bay og Webswitch fra Remoterig. Webswitch er bare en ret dyr løsning, men den har dog den fordel at man kan tilslutte et rotor modul på en 1-kanals bus direkte på webswitchen. Det er blot to små ledninger som skal forbindes. (Jeg forklarer om rotorstyringen senere).
Webrelæet gør i princippet det samme som en manuel skifteboks. Til masterelæet sender man en 12-14v spænding op på den forbindelse/relæ der er forbundet med n-connectoren og den valgte antenne kører ned på fødekablet. AS304N har 4 porte, hvor port 1 er forbundet når relæerne er spændingsløse. Port 2,3,4 tændes og slukkes så med 12-14v spændingen nede fra webrelæet i radiorummet. Det er blot et klik med musen (eller med en manuel omskifter når man sidder der). Fordelen ved at det foregår på skærmen, er jo netop at det er let at køre det remote, men også at køre det direkte derfra hvis man har en pc med skærm på remotesitet.
Jeg har sådan set lavet mit hjemme QTH præcis som mit remoteQTH, således jeg kan styre rotor og masterelæ via en browser eller PST-Rotator.
Internet
Man kan bruge alt fra fast bredbånd til en 4g forbindelse.
Eneste must er at 4g forbindelsen ikke er skjult bag dobbelt-NAT.
Der er få udbydere der tilbyder fast ip adresse. Ellers vil man aldrig kunne port-forwarde til sit udstyr.
Vælger man kun at bruge en pc baseret løsning, kan man via teamviewer og Anydesk komme ud via en VPN.
Jeg har dog forgæves forsøgt med et data-simkort at forwarde med en VPN løsning – uden held. Det vil aldrig komme til at virke begge veje.
Man skal have en public ip, omend den er dynamisk eller fast. Hvis den skifter trods den er public, kan man altid forwarde med dyndns eller noip.com.
Rotorstyring
Man kan finde mange simple styringer, som ganske simpelt simulerer tryk på CCW (venstre) eler CW (højre) knapperne med et indbygget stop og start ud fra den position som styringen får fra styreboksen og potmeteret oppe i rotoren. De er to ledninger fra potmeteret som skal skrues fast på styringen.
En Yaesu G1000-DXC har fx et PS-2 udtag bagpå boksen, så man let via pin1 og pin2 (de to som sidder tættest) kan forbinde disse pins med rotorstyringens relæklemmer. Det er ofte lavet som en motorstyring med en lus imellem de to relæers fællesklemme og så kommer der 18-24 AC ind på henholdsvis CCW eller CW klemmerne. Det skal laves så man ikke kan komme til at køre begge veje samtidig, for det holder rotorens vindinder jo ikke til.
Hjemme har jeg genbrugt webswitch systemet og selv forbundet den til pin1 og pin2 sammen med potmeterets to ledninger.
På remote QTH har jeg valgt at bruge en simpel billig styring som passer til rotorens ps-2 stik. Denne styring kobles sammen med PST-Rotator via computeren og styringens USB.
Gennemføringer og opsætning
Man kan altid vælge at lave det hele smukt og pænt. Men sørg nu for at teste det hele af, så du har en opsætning der virker inden du begynder at gøre det lækkert at se på. Må indrømme, at det er det jeg virkelig mangler inde i remote vognen. Det står lidt rodet derinde, men dog ikke mere end man kan køre derned og køre radio manuelt derfra.
Hvilken løsning – PC eller RemoteRig ?
Hvilken løsning – PC eller RemoteRig ?
De fleste nye radioer kommer med indbygget USB lydkort, hvilket gør det enormt let at installere til WSJT-X, MSHV og og med en USB Mikrofon.
Ellers skal man ud og have et interface hvis radioen er af ældre dato. På den måde har man lyden ind/ud som et USB lydkort i de nyere radioer.
Den anden løsning er at bruge et interface lavet til remote brug.
Der findes flere forskellige løsninger.
Fælles for dem alle er,
de kobler op via et netværk til internettet (trådløst eller med kabel)
lyd og CAT sendes via internettet til boksen der står hjemme.
Boksen ved radio-enden, tilsluttes CAT/CI-V, lyd, micport, CW osv.
Ideen er sådan set smart nok, så længe man kan nøjes med at styre det hele via computeren derhjemme.
Der findes flere Win4Yaesu og WIn4Icom, Icoms egen RS-BA1 styring hvor der kan tilkøbes en bord-vfo.
Ønsker man at tilslutte radioens display i fjern-enden, kan radioer som TS-480, IC-706/7100 bruges. Jeg vil nok sige at IC7100 er den bedst egnede på markedet, selvom den er ved at have nogle år på bagen, den har alle HF bånd, 4/6m, 2m/70cm.
Den sidste, men dyre løsning, er at køre med noget twin opsætning. Det vil sige man frådser med at have to ens radioer, eller to af samme kaliber og fabrikat, således man bruger en rigtig radio i begge ender. Den ene radio sidder på antennerne og den anden termineres derhjemme med en dummyload. Display, knapper og feeling er så ret meget som at have radioen ved siden af.
Til IC-9700 bruger jeg selv RS-BA1 med en RC-28 VFO. Godt nok har man ikke radioen fysisk ved hånden, men du kan betjene den ret naturligt som om du sad ved den på grund af VFO’en. Det med at sidde med en VFO oppe på skærmen er ikke helt mig, selvom det kan virke fint nok.
I en contest har man brug for at kunne skifte hurtigt mellem cw/ssb og dreje på VFO. Derfor har jeg valgt dette setup. Jeg bruger en Plantronics USB mikrofon og en fodpedal som tast.
Tower 45m free stand/self supporting, 6×7.5m sections.
2x5ghZ link from Mikrotik
1×12 port cisco switch with POE
1xRPI3 flightradar + 6dbD antenna
2xUniden scanners for network
1xtiny Lenovo stationary PC
1x100amp 13,5v power supply
1x20amp 24v power supply
1x76amp 48v power supply
1xwebswitch 5channel relay for antennas
1×16 channel self-programmed web relay
1xrotor control, browser controlled
2xlarge junction boxes for keeping all dry inside the rack
1xwooden rack special made
1xladder 5m
1xIcom 9700
1xIcom7100
1xGS35 tube amp
4×16 elm 432MHz antennas
4×8 elm 144 MHz antennas
6×5 elm 144 MHz antennas
2×6 elm 144 MHz antennas
4×4 elm 144 MHz antennas
1×3/4 elm 50/70 MHz antenna
2xRemoterig set’s
2x25amp mains groups
+ a few kilometers of wires (network/power and coax)